Ett misslyckande kan vara värt miljoner – eller ser du bara risken?

Kan ett misslyckande vara värt miljoner?

I verkligheten – om vi skall vara krassa – anses ett misslyckande vara just ett misslyckande. Omgivningen säger det direkt eller indirekt till oss. Hur brukar vi säga; ”Jag vet vad jag har, men inte vad jag får”.

Ovanstående syn är en av våra största begränsningar. Alla kategorier.

En mycket klok man som i sin vilja och drivkraft att våga utmana och misslyckas t o m hamnade under en kort tid i fängelse i ett land i Europa, skrev nyligen på sin FB sida; ” Det är ibland lättare att be om förlåtelse än tillåtelse”. Sant.

Historiskt sätt tror jag alla av oss har hört om hur olika upptäckter som förändrat världen gjordes tack vare ett misslyckande. Misslyckande som födde framgång.

Det finns en historia om Warren Buffett som jag vill ta som ett exempel.

En medarbetare till Mr Buffett hade misslyckat. Förlusten uppgick till ca 200 miljoner. Medarbetaren rensade sitt skrivbord, samlade ihop sina saker och gick in till Mr Buffett med sin avskedsansökan. Mr Buffett satt på andra sidan skrivbordet och tog emot avskedsansökan och sa; ”Jag godtar inte din uppsägning. Jag har investerat 200 miljoner i dig, så visa nu att det var värt det.” Medarbetaren tog till sig Mr Buffetts förtroendet och lyckades inom kommande år påvisa intäkter på mer än det dubbla.

Kom ihåg, misslyckanden kommer ur att vi vågar göra fel, d v s vi vågar prova nya vägar.

Jag tror lågkonjukturen och den allmänna masspsykosen att ”håll kvar det som fungerar, sluta med allt annat” hämmar oss alla. Sedan 2009 pratar vi hellre kostnadsnedskärningar & risk än intäkter och möjligheter.

Jag tror att väljer vi att ändra mindset så kommer vi lyckas bättre. Vågar vi misslyckas kommer vi vinna. Ur misslyckanden föds nya möjligheter.

Nu åker vi.