En säljares juldagbok dag 22

22 december – Enkelt fastän ändå så svårt

”Jag har kommit fram till att du behöver gå ner i tid. Vi börjar med att du går ner till 100 %”

Så började en kollega berätta om en släkting som tillsammans med arbetsgivaren kommit fram till att det är dags att börja trappa ner p g a åldern. Han skulle börja med att gå ner till 100 % av ordinarie arbetstid. Låter nästan lite sjukt, men där ligger en del av framgångsfaktorn. Tyvärr.

Jag lyssnade tidigare på Sandro Scocco (bror till Mauro), f d ekonom och ekonomisk talesperson på LO samt f d chefsekonom på AMS som på ett enkelt och självklart sätt sammanfattade vad som krävs för att svensk ekonomi åter uppnår tillväxt;

”Det är två variabler som påverkar om Sverige kan skapa tillväxt. Den ena är att arbeta fler timmar. Den andra att arbeta mer effektivt”. Så enkelt men ändå så svårt. Vi behöver således arbeta mer, antingen genom att fler personer arbetar eller att de som arbetar arbetar mer. Vi kan även påverka utfallet genom att arbeta mer effektivt. Det är vad det kokar ner till.” Så självklart.

Känner vi igen det från säljvärlden?

Ovanstående resonemang från Sandro är precis som för en säljchef basen för tillväxt i en säljorganisation. Vi gör det ibland lite för svårt för oss själva och hittar flera andra anledningar, men i grund och botten utgår alla säljorganisationer utifrån samma basala nycklar.

Vi inom säljskrået måste fortsätta utvecklas och se hur vi kan bli mer effektiva. Den svåra avvägningen är hur mycket vi som individer orkar. Hur ser vi till att vi har rätt växel så varvräknaren inte ständigt står på rött? Det vi samtidigt står inför är en global marknad där många i öst både är ”billigare arbetskraft” och är beredda att lägga ner fler timmar än oss. De är på väg att få smak på framgången och inser att den kommer inte gratis.

Så, vad är priset för att lyckas och är vi beredda att betala det? Vill vi fortsätta vara med i toppen i världens utveckling? Ett känt bilmärke har (eller hade) som tagline; ”Vi följer inte utvecklingen, vi leder den”. Något för oss att sträva efter?

Nu åker vi.