En säljares juldagbok dag 14

14 december – Återhämtning

Likt ett känt ölmärkes svar i sin slogan om när en öl smakar bäst  – ”Hver gang” – så skall vi alltid leverera. Varje gång. Du är aldrig bättre än din senaste order är inpräglat i alla säljares panna.

Jag skrev tidigare om att stå på tå. Att vi måste göra det oftare. Det vi dock inte får glömma är återhämtning. Kroppens behov av återhämtning. Vi spelar match och vi återhämtar oss. Spelar ny match o s v. Frågan är om vi prioriterar bort återhämtningen i tron att vi blir mer effektiva? I naturen är återhämtning en naturlig del av djurens liv. Men vi människor verkar tro att det gäller inte oss. Vi skall göra det när vi fyllt 65 eller ännu senare. Sen.

Idag fick jag veta att en person jag känner fick sin andra stroke. Som tur var av lättare sorten (om man nu kan säga att något kopplat till stroke är lättare…). Runt 50 år och redan fått två. Jag kan tyvärr nämna flera vars kroppar sagt att nu räcker det.

Vi måste lära oss stänga av och på. Att kunna gå in och ut ur olika roller utan att ständigt ta med sig alla utmaningar i alla roller. Jag kan komma på mig själv känna att hjärnan ibland aldrig slappnar av. Att tankar ständigt upptar mitt medvetande. Tankar som tar enorm energi. Jag lyssnade på en företagsledare som sa;

”Jag måste få mina medarbetare att inse att de inte kan låta varvräknaren ständigt stå på rött. Motorn skär till slut. Ingen orkar det. Vi måste lära oss växla upp och ner, låta motorn varvas ibland, men snarare vid enstaka tillfällen än hela tiden. Vi mår som bäst när vi ligger på ett bra varvtal anpassad efter varje person egen motor. Och glöm inte att vi behöver stänga motorn. Den kan inte jämt vara på.”


Återhämtning är livsviktigt. Upptäck det inte för sent.

Nu åker vi…nej, dags för återhämtning.