En säljares juldagbok dag 10

10 December – Italienskt skönspel eller tysk arbetsseger?

När den gruppen jag hade äran att vara en del av skulle få återkoppling på vårt examensarbete av självaste Göran Adlén i slutet av 90-talet så utspelar sig en intressant scen.

Göran försökte förklara för oss vad han tyckte om arbetet. Ju längre samtalet gick desto mindre förstod vi. Vi hade lyckats riktigt bra, det förstod vi, men han fick oss aldrig riktigt förstå tonaliteten i själva arbetet. Vad speglade arbetet? Hur hade vi utfört det? Göran fortsatte förklara, men ändå satt vi där som fem frågetecken. Till slut kunde jag inte hålla mig, utan försökte hjälpa honom på traven;

”Göran, låt oss göra en metafor kopplat till fotbollens värld. Anser du vårt arbete vara utfört som ett italienskt skönspel eller en tysk arbetsseger?”. Göran skrattade och utbrast på sin sköna dialekt; ”En tysk arbetsseger!”. Äntligen förstod vi vad han menade :-).

Det jag vill säga med detta? Jo, tänk på att det finns olika sätt att nå sina mål. Hur gör ni? Spelar ni ett italienskt skönspel med mycket passion och individfokus eller utförs arbetet i enlighet med min beskrivning ”en tysk arbetsseger” där ordning & reda, struktur och laget är modellen?

Jag har sett bägge modellerna fungera. Både på plan och i arbetslivet.

Ta dig en funderare, vilken spel vill jag helst spela? Passar mitt spelsätt företaget/laget där jag spelar idag?

Nu åker vi.